Judecătorul Cristi Danileț, membru al Consiliului Superior al Magistraturii si sustinator al medierii a participat la Conferinta "Medierea pentru judecători și procurori"  organizată în cadrul proiectului "Consolidarea capacității sistemului judiciar din România de a face față noilor provocări legislative și instituționale", implementat de Consiliul Superior al Magistraturii.
Scopul conferinţei este de a promova medierea ca metodă alternativă de soluţionare a conflictelor, evenimentul adresandu-se atat judecătorilor şi procurorilor de la instanţele judecătoreşti şi parchetele din ţară şi din Bucureşti, precum şi mediatorilor.

Pozitia abordata in fata profesionistilor in drept prezenti la eveniment, a fost una de sustinere ferma a medierii si a beneficiilor acestei proceduri. 

"Cred că judecătorii ar trebui să recomande cu mai multă autoritate medierea pentru că ar fi în beneficiul tuturor, și al părților, și al avocaților pentru cauzele complexe dar și al judecătorilor înșiși care ar avea mai puține cauze de soluționat pe care să se concentreze cu adevărat, pe cele complexe. (...). (n.r Beneficiile medierii ) timp redus, cheltuieli scăzute și soluție favorabilă ambelor părți".

La conferință au participat 80 de judecători și procurori și 20 de mediatori, care au discutat despre modul în care medierea poate să degreveze activitatea din instanțele și parchetele din România.

Judecatorul a arătat că în 2014 au fost 3, 5 milioane de dosare de soluționat în instanțe și 3,1 milioane lucrări penale în parchete, adăugând că prin intermediul medierii s-ar fi rezolvat cel puțin o parte din acestea.

"Cred că trebuie să le explicăm cu adevărat părților că pot ajunge la o înțelegere între ele cu privire la toate aspectele cauzelor, (...) astfel să nu mai fie nevoite să vină în parchetele sau instanțele din România. Practic, acum încercăm să convingem colegii judecători că ei pot recomanda medierea în toate tipurile de cauze și să arate părților că, dacă înțelegerea lor presupune aspecte tehnice sau juridice foarte complexe au posibilitatea să meargă cu avocat la mediator. Să nu se înțeleagă că mediatorii exercită cumva un fel de pseudo-avocatură. Nu, mediatorul este doar o persoană specializată în rezolvarea conflictelor care aduce în fața sa părțile — vă asigur că e foarte greu să aduci față în față părțile în afara sălii de judecată — și le convinge că ele însele ar trebui să ajungă la cea mai bună decizie cu privire la conflict", a afirmat judecatorul Cristi Danileț, citat de agerpres.ro.

Potrivit acestuia, anii trecuți au fost câteva mii de acorduri de mediere încheiate, cele mai multe dintre ele fiind validate.

"Practic, judecătorul nu face decât să verifice din punct de vedere al legalității dacă acea înțelege dintre părți întrunește condițiile prevăzute în coduri sau legislație. Judecătorul nu mai redeschide cazul", a explicat Danileț.

Medierea, ca metodă alternativă de soluționare a conflictelor, este promovată timp de două zile în cadrul unei conferințe la București la care participă și experți internaționali.

Potrivit CSM, experti in cadrul evenimentului sunt: Rune Lium, judecator in Norvegia, Paul Garlick, avocat si expert al Consiliul Europei, Denis Gabriela Ghervase, judecator la Tribunalul Dolj, Ana Maria Lucia Zaharia, judecator la Curtea de Apel Bucuresti, Zeno Sustac, vicepresedinte al Consiliului de Mediere si Simona Vladica, reprezentant al Corpului Profesional al Mediatorilor in relatia cu sistemul judiciar pe langa Curtea de Apel Bucuresti.

Sursa: agerpres.ro

 

 

Pentru a lasa un comentariu va rugam sa va inregistrati

Go to top