Cu ocazia Conferintei Conflict Resolution Day, organizata de Institutul de Mediere, Negociere si Arbitraj pe tema malpraxisului, judecatorul Andrea Chiş de la sectia  civila a Curtii de Apel Cluj a ridicat ideea introducerii obligativitatii incercarii de mediere a unui conflict, inainte ca partile sa se adreseze Justitiei. Ne-am bucurat sa vedem ca exista o astfel de deschidere din partea magistratilor si cazuri similare ne fac sa privim cu incredere in viitorul medierii in Romania.
Portalul de justitie clujust.ro a publicat, marti 20 octombrie 2015, un material privind opinia dnei judecator Andrea Chiş cu privire la procedura medierii.

In interventia din cadrul evenimentului, dna Judecator si-a exprimat pozitia ferma pro-mediere, considerand ca ar fi oportun ca, in cazul unei situatii de malpraxis, medicul si pacientul sa mearga la mediator. Acesta, datorita abilitatilor de comunicare dezvoltate – unul dintre principalele avantaje- ii poate  asista sa-si rezolve problemele impreuna, fara sa astepte dreptatea din exterior.

Dna Judecator a vorbit despre o solutie care sa determine cresterea numarului de oameni ce apeleaza la mediator: o propunere de modificare a legii, chiar luand in calcul decizia de neconstitutionalitate. In opinia sa, solutia legala se refera la textul din codul de procedura civila care spune ca pe parcursul intregului proces, judecatorul trebuie sa incerce sa impace partile.

Judecatorul Andrea Chis face trimitere si la Directiva Europeana care nu se opune ca Statele sa-si stabileasca (cu caracter obligatoriu)  incercarea partilor de a solutiona conflictul prin mediere, cu conditia sa nu impiedice accesul liber la justitie. “ Pai nu-l impiedica cu nimic. Eu pot sa spun ca este obligatoriu sa incerci sa te impaci, dar trebuie sa reglementez foarte bine  ce inseamna acest obligatoriu. Ca inainte de a incepe procesul, ambele parti sa fie obligate sa se prezinte la mediator. Incercare inseamna ca participa la mai multe sedinte inainte de a renunta. Legiuitorul trebuie sa reglementeze maniera in care se desfasoara aceasta incercare, cu sarcini concrete si eventual sanctiuni. Eu cred ca nu-ti incalca accesul la justitie, pentru ca te duci la mediator si incerci sa te impaci . Daca medierea esueaza, nu te impiedica nimeni sa mergi la Judecator.”

Articolul poate fi citit integral aici.

Sursa: www.clujust.ro

Pentru a lasa un comentariu va rugam sa va inregistrati

Go to top