Referindu-se la speta violului de la Vaslui, mediator Valeria Tivda publica pe blogul personal, un articol spre informarea publicului larg.
In material se atrage atentia asupra faptului ca exista limite de competenta pe care notarul, mediatorul, avocatul-mediator le au, cand este vorba despre infractiuni in domeniul penal.

În ultimele zile, mass-media are un subiect intens mediatizat în ceea ce priveşte Violul. Şi nu violul simplu, înfăptuit de o singură persoană, ci vorbim de violul complex cu participarea unui grup, aici fiind vorba de 7 bărbaţi (Vezi cazul de la Vaslui).

Cum este şi firesc, toată lumea condamnă această faptă abominabilă şi-şi doreşte ca făptuitorii să nu fie iertaţi, să li se dea cea mai aspră pedeapsă şi să plătească pentru ceea ce au făcut.

Multe sunt vocile care s-au ridicat împotriva realizării unei înţelegeri la notar sau mediator, sau prin retragerea plângerii de către victimă în schimbul unei sume de bani. Articolele pe această temă, a incriminării înţelegerilor pe cale amiabilă, nu încetează să apară, ajungându-se până acolo încât sunt acuzaţi şi blamaţi cei care au posibilitatea de a realiza acest Acord.

Realitatea, însă, este alta. Ceea ce nu ştie marele public, este că există anumite limite de competenţă pe care un notar, mediator sau avocat-mediator le are în ceea ce priveşte un anumit tip de infracţiune. Pentru că, aici vorbim clar de o infracţiune în domeniul penal.

Noul Cod Penal, într-adevăr, stipulează că înţelegerea părţilor poate atrage înlăturarea răspunderii penale sau poate diminua pedeapsa, dar doar în anumite condiţii.

Articolul poate fi citit, integral, aici.

 

Autor: mediator Valeria Tivda

Sursa: artamedierii.ro

 

Pentru a lasa un comentariu va rugam sa va inregistrati

Go to top