Iulia-Cristina Uta, mediator, a publicat pe blogul personal, un articol ce se doreste a fi o alta perspectiva asupra violului ca forma de violenta, insistandu-se pe importanta educatiei si a preventiei.
Materialul se incheie cu o idee cheie, transmisa sub forma unei intrebari retorice, asupra careia autoarea ne invita sa reflectam.

„Violatorii nu violeaza pentru ca nu pot obtine sex altfel. Violatorii nu violeaza pentru ca sunt excitati de un decolteu sau o glezna. Ei violeaza pentru ca sunt niste misogini sadici, cresc si „infloresc” in locuri unde a fi misogin este o traditie, iar violenta este o trasatura normala a faptului de a fi barbat.”

Paragraful de mai sus este un extras tradus de mine din articolul scris de jurnalista Jill Filipovic in The Guardian, „Violul este despre putere, nu sex” articol ce trateaza violul din perpectiva comunitatii in care acesta are loc.

Pana la un anumit punct, suntem rezultatul educatiei primite in familie si in scoala. De la acel punct inainte avem puterea sa ne continuam educatia, constientizand problemele sau aspectele la care mai trebuie sa lucram, asa-numitul proces de cizelare. Cum se intampla acest proces? Iesind din mediul cunoscut sau cel in care am crescut si intrand in contact cu comunitati sau indivizi de la care invatam. Ca sa dau un exemplu simplu: daca tu ai crescut crezand ca este acceptabil sa te scobesti in dinti la masa si te gasesti intr-o imprejurare in care facand acest lucru, primesti priviri dezaprobatoare, poate chiar observatii, data viitoare te vei abtine pentru ca risti sa fii exclus din acel grup sau comunitate.

Copiii invata ceea ce traiesc. Ati auzit aceasta afirmatie? Este chiar titlul unei carti pe care va invit sa o cititi, scrisa de Dorothy Law Nolte in 1954. Este vorba de faptul ca nu vorbele parintilor ii educa pe copii, ci ei invata cum sa fie adulti din comportamentul, sentimentele, atitudinea parintilor in viata de fiecare zi. Toate acestea reprezinta pentru copii un model ce le va guverna intreaga existenta viitoare.

Articolul poate fi citit integral aici.

Autor: mediator Iulia Cristina Uta

Sursa: unfilolog.wordpress.com

Pentru a lasa un comentariu va rugam sa va inregistrati

Go to top