Medierea litigiilor din cadrul Asociaţiilor de Proprietari

Medierea ca modalitate facultativă de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă prin intermediul unui terţ – mediatorul, autorizat potrivit legii nr. 192/2006 privind medierea şi exercitarea profesiei de mediator, îşi găseşte foarte bine aplicabilitatea pentru rezolvarea litigiilor dintre proprietari sau dintre aceştia şi asociaţia ori furnizorii de utilităţi. 

Transferul unor competente din aria avocatiala catre alte categorii (notari, mediatori) nu pare sa-i sperie pe avocati. Specialistii in domeniul dreptului spun ca fiecare categorie profesionala are atributii exclusive. Ramane ca justitiabilii sa decida caruia dintre ei sa se adreseze. Iar aceasta in functie de problema cu care se confrunta.

Contract de imprumut bun imobil deghizat in contract de vanzare cumpare. Parti impicate: persoane fizice, avocati, notari.
Avem 3 persoane A, B si C plus 2 notari 1 si 2. B cumpara de la A printr-un act de imprumut deghizat in contract de vanz-cump un apartament incheiat la notarul 1. La sorocul stabilit B vinde urgent apartamentul la C prin contract de vanz-cump, incheiat la notarul 2. Ulterior C intentionand sa vanda si el, nu mai poate, dat fiind ca intre timp A deschide actiune in judecata si anuleaza actul incheiat la notarul 1 pe motiv ca n-a fost de fata si n-a semnat si se revine la situatia initiala.

Prin OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, publicata in M.Of. nr. 392/29.06.2013, s-au abrogat vechile reglementari care stabileau taxale de timbru si taxele judiciare de timbru.

 

 

Medierea conflictelor din domeniul protectiei consumatorului
Partile participante la acest tip de conflicte sunt cumparatorii care achizitioneaza bunuri casnice, industriale, electrice, alimentare, in calitate de consumatori pe de o parte si agentii economici care le vand.

Go to top