POP Adrian Grigore

Vechime in profesia de mediator: 7 ani

Studii: Stiinte politice si administrative

CV: Pop Adrian Grigore

Programul de management

 


Sediu profesional

Localitate: Cluj

Adresa:  Nicolae Titulescu

Telefon: 0740182369

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

web:ultrasilvam.ro

 


Prezentare activitate

Mă numesc Adrian Pop și sunt mediator autorizat din anul 2008.

Am ales să mă dedic acestei profesii, inițial, ca o completare a activităților didactice și de cercetare academică, fiind specializat în studiul conflictelor, iar ulterior medierea a devenit pentru mine o adevărată pasiune.

 

În cei șapte ani de mediere am avut ocazia să abordez o vasta cazuistică, din sfere diverse de activitate.

Fiecare caz în parte m-a ajutat să mă dezvolt profesional și, în același timp, mi-a permis să înțeleg așteptările și nedumeririle clienților în legătură cu procedura medierii. De asemenea, calitățile de formator și evaluator în domeniul medierii mi-au oferit posibilitatea să cunosc speranțele a mii de viitori mediatori.

 

Fiind unul dintre inițiatorii unui program de mentoring, un fel de stagiatura pentru mediatori, am sprijinit zeci de colegi aflați la început de drum, oferindu-le sfaturi și lucrând cu ei în comediere. Ulterior, ca președinte al uneia dintre marile asociații profesionale de mediatori, am înțeles mai bine și dezamăgirile colegilor noștri referitoare la prezentul și viitorul profesiei.

Din punctul de vedere al contribuției la lumea medierii, sunt autorul și co-autorul mai multor studii, capitole de carte și articole de specialitate publicate în reviste cotate internațional.

Sunt unul dintre autorii unui ghid despre medierea transfrontalieră, realizat de către o echipă multinațională de mediatori și judecători.

Am participat la mai multe emisiuni TV, conferințe naționale și internaționale, pe teme de ADR, atât în calitate de organizator, cât și de speaker.

Dincolo de aspectele teoretice, am coordonat echipa care a propus și introdus conceptul de mediere comunitară în Strategia de dezvoltare a municipiului Cluj-Napoca, ce permite dezvoltarea unui astfel de centru și am fost co-inițiatorul unui centru de mediere academică în cadrul Universității Babeș-Bolyai.

Am luat decizia de a candida din două motive. În primul rând, sunt dezamăgit și contrariat de lipsa de viziune pe termen lung, sau măcar mediu, al celor care au condus destinele medierii.

 

Nu te poți dezvolta ca profesie și nu poți emite pretenții față de ceilalți actori ai vieții sociale dacă nu știi cine ești și, mai ales, unde vrei să ajungi. Fără a nega contribuțiile categoric pozitive aduse de mai mulți membrii, foști sau actuali, ai Consiliului de mediere, după startul bun al medierii in România, lăudat pe plan european și nu numai, evoluția ulterioară a fost un șir lung de improvizații, cârpeli legislative și urmărire a unor interese meschine individuale sau de grup.

 

Al doilea motiv l-a reprezentat teama că această minunată profesie va fi gestionată în continuare de persoane care nu o înțeleg încă, nu au expertiza necesară sau și-au demonstrat deja limitele.

Am citit cu atenție declarațiile publice ale celorlalți candidați și mi-am dat seama că nu aș putea să aleg mai mult de 3-4 persoane cărora să le acord votul meu.

Toate acestea, în condițiile în care în România nu ducem lipsă de excelenți specialiști în domeniul medierii. Reticența lor în a se implica este un semnal descurajant.

Plecând de la aceste premise consider că fenomenul medierii din România trebuie să depășească etapa de început, care tinde să se permanentizeze și a sosit timpul ca noi, mediatorii, să avem o implicare activă și constantă în viața societății.

Go to top