DANCIU Ioan viorel

Vechime in profesia de mediator: 5 ani

Studii: Economice

CV: Danciu Ioan Viorel

Programul de management


Sediu profesional

Localitate: Satu Mare

Adresa:  Str. Horea nr. 5/7

Telefon: 0720-109.345

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

web: www.mediatorsm.blogspot.com


Activitatea desfasurata

Sunt mediator autorizat din anul 2010 si am început să practic, în mod exclusiv această profesie, din aprilie 2010. Sunt ceea ce se cheamă mediator full time de 5 ani. Şi pot sa afirm că tot de 5 ani, trăiesc din mediere. 
Dacă cineva ştie totul despre cum se practică şi se desfăşoară această profesie , cu certitudine acela poate să fie un mediator care trăieşte din această profesie, indiferent de greutăţile ivite. 
Personal consider că măsura tuturor lucrurilor care se întâmplă in birourile de mediator în particular si în mediere în general, este chiar MEDIATORUL. 

În decursul carierei din 2010 şi până în prezent, respectiv de 5, , in care am profesat in mod exclusive profesia de mediator, timp în care am gestionat până în prezent peste 400 de cazuri în mediere, am constatat că principala problemă în succesul acestei profesii este… mentalitatea. 
Pentru ca mediatorul în particular si profesia în general, sa aibă succes, mediatorii trebuie sa treacă printr-o schimbare de mentalitate. Schimbările sau adaptările legislative nu sunt suficiente şi mai mult, nu sunt deloc sub controlul nostru, al mediatorilor. Precedentele Consilii de mediere au căzut, mai mult sau mai puţin intenţionat, în această capcană, ceea ce a dus la eşec evident în fiecare mandate la implementarea medierii în România. Desigur, a contribuit şi faptul ca nici unul nu profesa în mod direct profesia, pentru a constientiza care sunt adevăratele provocări si probleme reale ale profesiei, pentru a lua măsuri corecte în sprijinul dezvoltării şi întăririi profesiei de mediator. 

A doua problemă a acestei profesii au constituit-o interesele contrare şi divergente ale membrilor CdM, care prin actiunile lor şi conflictul de interese, ca proprietari sau deţinători de şcoli de formare, au implementat formarea în mediere şi nu medierea, aceasta devenind o activitate conexă la cea de formare, neexinstând nici un interes, decât la nivel declarativ, în implementarea medierii în România. 

A treia problemă este calitatea activităţii de formare în mediere, care s-a făcut doar cantitativ, nu şi calitativ, lucru care a adus mari deservicii profesiei de mediator. Nu trebuie decât să spun că, pe parcursul anului 2013, în condiţiile în care informarea despre mediere era obligatorie, având în jur de 9.000 de mediatori autorizaţi, instanţele au raportat official, pe anul 2013, doar… 1.749 acorduri de mediere depuse la instanţe. 

A patra problemă în dezvoltarea si implementarea profesiei de mediator este sistemul de acordare a punctelor profesionale, care în acest moment nu încurajează deloc activitatea de mediere, ci doar aceea de participare a mediatorilor la cursuri de formare sau conferinţe. Motiv pentru care s-a ajuns la paradoxul ca mediatori cu câţiva ani vechime în profesie, să aibă punctele profesionale necesare, fără să fi profesat… deloc. 

A cincea problemă este că nu s-a dorit până în prezent identificarea clară si întărirea profesiei în raport cu alte profesii liberale sau juridice şi s-a încercat în permanenţă transformarea profesiei de mediator într-o profesie juridică hibrid, lucru care a dus şi duce în continuare la confuzii pentru adevăraţii beneficiari ai serviciilor profesiei de mediator. 

A şasea problemă este că implicarea politicului în profesie nu a fost de bun augur iar modificările de pe scena politică au dus la instabilitatea legislativă a profesiei, în funcţie de interesele actorilor politici, afectând grav atât interesele mediatorilor cât şi ale beneficiarilor serviciilor de mediere. Mai mult, unii membrii ai fostului CdM au candidat pe diferite liste şi partide pentru funcţii politice, fapte care arătau interesul lor real scăzut pentru această profesie şi pentru un cadru legislativ favorabil pentru mediatori. 

A şaptea problemă este faptul că mai toate evenimentele legate de promovarea medierii se desfăşoară în “circuit închis”, adică sunt organizate de mediatori, pentru mediatori, între mediatori şi pe banii mediatorilor, unde sunt invitaţi entităţi sau persoane care NU au nevoie de serviciile noastre. Practic adevăraţii beneficiari ai serviciilor de mediere, cetăţenii, nu participă şi nu au acces la informaţiile importante şi necesare pentru ei. 

Am enumerat doar câteva dintre cele mai importante probleme pe care le-am identificat ca principale motive a situaţiei dezastruoase a medierii pe ansamblu şi pe care din calitatea de membru al CdM voi depune toate eforturile ca să le schimb. Şi chiar pot sa fac asta ! 

Prin atitudinea pe care am luat-o în legătură cu abuzurile comise de foştii membri ai CdM, cu privire la prelungirea fără drept a ultimului mandat, am demonstrat că lucrurile se pot schimba. Nu doar că am luat atitudine, ci am acţionat cu succes în revenirea din acest derapaj periculos pentru profesie, iar prin demersul făcut la Curtea Constituţională a României, am redat mediatorilor dreptul constituţional de a vota şi de a-şi alege conducerea, dând o şansă reală acestei profesii.
Prin demersurile făcute de mine, în legătură cu mandatul foştilor membri ai CdM, am arătat că se poate. Demersurile mele au schimbat cursul evenimentelor în mediere, iar mediatorii vor avea acum ocazia să ducă medierea în direcţia corectă. 

Acum alegerea e în mâna mediatorilor ! 

După 10 ani, este momentul ca în Consiliul de Mediere să vină adevăraţii profesionişti în mediere ! 

Şi pot să afirm: Eu sunt unul dintre aceştia ! 
 

Go to top