Mana intinsa care nu spune o poveste, nu primeste voturi!

Viata ma determina sa candidez.

Suntem in campanie pentru alegerile membrilor Consiliului de Mediere. Candidatii au propriile ratiuni in acest sens, propriile interese si nevoi. De aceea au un mesaj electoral bazat pe ce au facut sau pe ce vor face. 

 

Este momentul, dincolo de orice prejudecata sa spun povestea care pe mine ma impinge sa candidez.

Viata este cea care m-a pus in aceasta postura. Viata ma impinge sa iau decizii bazate pe interesele si nevoile mele. Si cum cineva spunea: mana care nu spune o poveste, nu primeste „pomana”, eu spun ca acel candidat care nu spune o poveste cu care votantii sa se identifice, nu va primi voturi.

 

Suntem oameni si ne bazam fiecare pe perceptiile noastre. In momentul in care rezonam cu o alta persoana, atunci ii acordam increderea si girul nostru, la fel ca in sedintele de mediere cu partile.

Nu stiu cum sunt altii si ce-i impige, dar pe mine ma mana in lupta nevoia de a supravietui.

Eu imi doresc o mediere functionala in aceasta tara, imi doresc sa detin un birou in care cetatenii sa stea la rand, pentru a intra la mediere. Este un vis, care ar putea deveni realitate, daca toti membrii Consiliului de Mediere ar fi determinati asa cum sunt eu.

 

Insasi existenta mea si a fiului meu este strans legata de functionalitatea medierii. Eu nu-mi doresc ca biroul meu de mediator sa-si inchida portile, dar nici sa practic medierea ca pe o optiune sau ca pe un hobby.

Eu din acest birou traiesc, este singura mea sursa de venit. Nu fac altceva: nu sunt angajat, nu am scoli de formare, nu am alte afaceri, nu inchiriez spatii.

Singurul lucru pe care-l mai fac (ca sa-mi acopar cheltuielile)este sa fiu trainer pe piata libera. Nu am tinut o ora de curs pentru mediatori (nici formare initiala, nici formare continua ) desi am programe in acest sens si sunt autorizata de CdM ca si formator debutant.

Tot ce am facut a fost sa tin cursurile in alte domenii (administratie publica, administratorii asociatiilor de proprietari, etc.), exclusiv pentru cetateni, pentru promovarea medierii. Si acum va rog sa va puneti in locul meu si sa va ganditi: cat de determinat /a sunt in cazul in care biroul de mediator are 2 credite (unul ipotecar si unul de nevoi personale) insumand 45000 euro, cu o rata lunara de 500 euro, pentru 20 de ani de aici inainte, ca medierea sa functioneze in aceasta tara?

Cu totii stim ca o banca nu acorda credite, daca nu faci dovada incasarilor. Si vine intrebarea: ce incasari trebuie sa ai pentru minim 6 luni ca sa obtii astfel de credite? Va raspund eu: 2000 euro/luna.

Si acum vine o alta intrebare: Esti nebuna sau inconstienta? Raspunsul este ca sunt doar determinata, increzatoare si plina de speranta.

 

Imi doresc atat de mult ca medierea sa reuseasca in Romania, incat candidez la Consiliul de Mediere, pentru ca am vazut ca pana acum totul s-a bazat pe formarea mediatorilor si nu pe un management de calitate. Nu pot sa stau deoparte si sa privesc cum medierea se pierde. Nu am voie sa fac lucrul acesta. Viata si existenta mea depind de mediere. Nu am asteptat de la nimeni sa-mi plateasca ratele, cheltuielile, sa ma promoveze pe mine si medierea in ansamblul ei. Si nici nu voi astepta, chiar de voi fi sau nu membru in CdM.

 

Se spune ca daca nu iti place ceea ce fac altii, atunci implica-te si asuma-ti responsabilitatea.

Ceea ce am si decis sa fac. Un mediator practicant in CdM, al carui interes este ca mediatorii sa lucreze cu norma intreaga in birourile lor.

Imi manageriez propria viata si propriul birou de mediator si alaturi de ceilalti membri, pot gasi solutii viabile sa manageriez medierea in ansamblul ei.

Pentru acest fapt vin in fata alegatorilor ca si candidat. Un mediator de a carui viata depinde viitorul medierii in Romania.

Plecand de la regandirea corpului profesional, ajutati de o legislatie adecvata, cu o gandire spre educatia necesara si o promovare in societatea civila bazata pe profesionalism, vom reusi sa aducem medierea acolo unde ii este locul. Nu trebuie sa fii atotstiutor, sa le faci pe toate. Exista o echipa in care nu avem voie ca si mediatori sa nu putem lucra, exista servicii externalizate si specialisti pe domenii.

 

Daca nu vom gandi solutii, nu vom accesa oportunitatile, lasand deoparte orgoliile, gandind o strategie pe termen mediu si lung, medierea va avea un esec.

Personal voi face tot ceea ce imi sta in puteri ca medierea sa reuseasca cel putin pentru viitori 20 ani. Si nu te gandi ca vreau sa candidez ca sa am o indemnizatie asigurata pentru viitori 4 ani.

Pentru mine este prea putin. Eu vreau sa am onorarii in biroul de mediator pentru urmatorii 20 ani, iar pentru asta, oamenii trebuie sa stie ce este medierea, mediatorul si beneficiile pe care o societate, in ansamblul ei o are, datorate medierii. In cazul in care te-am convins cat sunt de determinata si ca merit sa devin membru al Consiliului de Mediere, iti multumesc pentru votul tau.

Imi asum o mare responsabilitate, de data aceasta nu doar pentru mine, ci pentru miile de mediatori .

 

Ceea ce fac pentru mine acum, voi face si pentru tine. Pentru ca niciodata nu am facut doar pentru mine, intotdeauna m-am gandit si la ceilalti.

Cat priveste competentele, abilitatile, recomandarile, CV-ul, programul, declaratia de intentie, etc. le poti gasi usor pe www.artamedierii.ro sau pe internet (facebook, linkedin).

 

Cu totii putem afisa poze, imagini, mesaje, promisiuni. Cati dintre noi au curajul sa-si afiseze povestea si implicit sa devina vulnerabili in fata celorlalti? De multe ori vorbim mult fara a spune nimic, insa de putine ori vorbim putin si transmitem mult. Si acum un exercitiu.

Gandeste-te cum ar fi sa fii mediator cu norma intreaga: nu ai program decat cel pe care tu il stabilesti cu partile pentru mediere, ai libertatea de a alege ce faci cu timpul tau liber, cand sa pleci in vacante si unde, cand si unde sa participi la evenimente, cum ar fi sa profesezi intr-un domeniu in care muncesti cu placere si nu pentru ca ai nevoie de bani, dar in care satisfactiile financiare iti sunt acoperite.

Stiu ca suna ireal, fantezist, poate ca unii ar spune ca sunt visatoare. De fapt este o realitate, pe care, pas cu pas, o conturez ca stil de viata.

Cati isi mai permit sa viseze? Insa visele te imping sa faci lucrurile sa devina realitate. Eu va multumesc ca ati avut rabdarea sa lecturati povestea mea, de fapt realitatea in care eu traiesc.

Si chiar va doresc sa aveti reprezentanti, in aceasta nobila profesie pe care ii alegeti si pe care ii meritati sau sa va merite.

 

Valeria Tivdă

Mediator, candidat la functia de membru in Consiliul de Mediere

Go to top