Dupa cum ati observat in fisa mea de prezentare si CV, sunt Expert  E.I.A. si S.E.A. (Environmental Impact Assessment / Strategic Environmental Assessment) atestat de  Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile pentru 5 din cele 6 domenii posibile si inscris in REGISTRUL NATIONAL AL ELABORATORILOR DE STUDII PENTRU PROTECTIA MEDIULUI CARE ELABOREAZA STUDII DE IMPACT.

Mi-au trecut prin mana si am analizat numeroase planuri si programe inclusiv strategii pe care le-am analizat si am intocmit un raport, in baza caruia se obtin actele de reglementare.

Avand experienta in analiza acestor documente, mi-a fost usor sa identific problemele si masurile care trebuiesc luate, mai ales ca experienta acumulata in profesia de mediator si practicata full time, mi-a permis sa identific problemele cu care ne confruntam.

Astfel am trecut peste vorbele de “duh” si am cautat Analiza SWOT pag. 87,  in care sunt identificate punctele tari si punctele slabe pentru diferite aspecte.

Le-am parcurs cu rabdare, oprindu-ma asupra Medierii si Profesiei de mediator. Am constatat ca la “Puncte slabe” si “Amenintari” au fost identificate corect majoritatea problemelor, mai putin cel ale legislatiei si promovarii.

Problema legislatiei  nu au fost identificata  corect, ca fiind cea de la care pleaca toate problemele, la pucnte slabe, ci la amenintari numita “ïnstabilitate legislativa in domeniu”.

Pentru celelalte aspecte am constatat ca “lipsa,” este cuvantul de ordine.

Pana aici nimic nou, asa se face in orice analiza SWOT, insa m-a frapat faptul ca nu au evidentiat problema legislatiei si a promovarii si merg mai departe la cap.Directii si obiective strategice 2014-2020 pag  115 cautand sa vad ce obiective imediate au fost propuse.

Abia la Directia Strategica 4 apare Corelarea legislatiei privind utilizarea medierii la nivel national si european si nicidecum  modificarile legislative corelate cu Directiva 52 sau decizia CCR.

Merg mai departe si caut Plan de masuri de dezvoltare a medierii si a profesiei de mediator 2014-2020 pag. 125 pentru contracararea problemelor identificate si a efectelor care ar  putea avea o influienta negativa,  din Analiza SWOT,  si....... stupoare!!!! Primul obiectiv este “Elaborarea standardului de formare continua ( perfectionare) a mediatorilor.si al doilea, “Imbunatatirea standardului de formare initiala a mediatorilor” !!!!!!!!?????????

Asadar daca problema legislativa nu a fost corect identificata in analiza SWOT, ca fiind problema numarul 1 din care decurg toate celelalte probleme, nu va aparea nici in obiective si nici in planul de masuri. Aceiasi situatie si pentru promovarea medierii prin publicitate la nivel national.

In concluzie, modificarea legii si promovarea medierii la nivel national,  nu constituie un prim obiectiv de importanta majora al strategiei si nefiind prioritare nici in planul de masuri.

Mi-as fi dorit sa gasesc un set de proiecte si masuri prioritare, aplicate pe termen scurt care sa conduca la revigorarea imediata a medierii si profesiei de mediator in Romania. De unde nu-i nici Dumnezeu nu cere.

Prin analiza pe care am efectuat-o anterior aparitiei strategiei, in proiectele propuse in cadrul candidaturii mele la CdM, am reusit sa identific fara mare dificultate  problemele medierii si ale profesiei de mediator, propunand un set de masuri prioritare pe termen scurt care sa revigoreze medierea. Acestea sunt:

-  Modificarea Legii 192/2006, comform Directivei 52 a CE privind medierea, astfel încât să genereze medieri și să putem trăi din mediere;

-  Promovarea la nivel național, prin spoturi publicitare pe posturile naționale de televiziune, a medierii și profesiei de mediator;

-  O colaborare  mai bună  între CdM si MJ precum si alte instituții ale statului;

Asadar, atentie pe cine votati!!!!

 

Votati mediator Adrian Balan, omul care va poate aduce bunastarea si poate face  “un pic mai bine pentru dumneavoastra” !!

 

Adrian Balan

Mediator

Go to top