România a fost întotdeauna un pod între Occident şi Orient şi poate fi un mediator foarte bun între Iran şi Uniunea Europeană, a declarat, luni, ambasadorul iranian la Bucureşti, Bahador Amimian Jazi.

"România a fost întotdeauna un pod între cele două civilizaţii, pentru că România este o ţară occidentală, dar din punct de vedere istoric şi cultural a avut legături şi cu Orientul şi are o înţelegere bună a acestei părţi de lume. Credem că ceea ce România cunoaşte despre situaţia din Orientul Mijlociu este mult mai aproape de adevăr. România poate juca foarte bine un rol de pod şi de mediator" între Iran şi UE, a precizat diplomatul iranian, în cadrul unei conferinţă de presă.

Declaraţia a fost făcută în contextul organizării unei conferinţe la Bucureşti, în perioada 23-24 octombrie, având ca scop prezentarea "imaginii adevărate" a Iranului şi relansarea dialogului Teheranului cu UE.

Ambasadorul Bahador Amimian Jazi a evocat întâlnirea dintre ministrul de Externe, Titus Colăţean, şi omologul iranian, Mohammad Javad Zarif, în marja Adunării Generale a ONU, la New York, din luna septembrie, în cadrul căreia a fost confirmată "dorinţa celor două state de a-şi îmbunătăţi relaţiile". "Urmează să facem demersuri în acest sens. Această îmbunătăţire a relaţiilor va avea loc atât în plan pol, cât şi economic, cultural şi parlamentar", a precizat diplomatul.

În opinia sa, dosarul nuclear iranian a reprezentat "un obstacol" pe cale de a fi ridicat.

Potrivit diplomatului iranian, imaginea ţării sale prezentată în UE nu este "cea corectă", fapt ce "dă naştere unor concepţii şi păreri greşite". Astfel, unul dintre scopurile conferinţe este acela "de a arăta opiniile adevărate ale Iranului" faţă de Orientul Mijlociu. "Credem că, dacă opiniile Iranului în această privinţă sunt prezentate în mod corespunzător se va schimba şi imaginea pe care lumea o are despre Iran", "singura ţară despre care se poate spune că e o ţară democratică în această regiune", a mai spus ambasadorul iranian.

În marja conferinţei, vor avea loc şi o serie de evenimente culturale.

Iranul a dat, în ultimul timp, semne de deschidere şi de negociere cu comunitatea internaţională pe tema dosarului iranian.

Iranul vrea "să îndepărteze îngrijorările" internaţionale privind programul său nuclear, a asigurat, la 6 septembrie, ministrul iranian de Externe după o discuţie prin telefon cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton.

Intregul articol pe Gandul.info